1

Moink balls

moinkballs2.jpg

Moink balls zijn een heerlijke en populaire BBQ-snack die zowel vleesliefhebbers als fans van de barbecue zeker zullen waarderen. De naam "Moink" is een combinatie van "Moo" (koe) en "Oink" (varken), wat verwijst naar de ingrediënten: gehaktballen van rundsvlees omwikkeld met spek. De Moink balls worden indirect gegaard en gerookt, wat zorgt voor een malse gehaktballetjes met een heerlijk rokerige smaak.

Bereidingstijd: 40 min

Moeilijkheidsgraad: Easy

Te bereiden op: Kamado

Benodigdheden

  • Heat deflector
  • 15 cocktailprikkers
  • 1 handje rookhout 

Ingrediënten

  • 300 gr varkensspek
  • 750 gr rundergehakt
  • 40 gr Parmezaanse kaas
  • 60 gr gekruid paneermeel
  • 2 eetlepels fijngehakt knoflook
  • 2 theelepels gedroogde peterselie
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel BBQ saus
  • 1 theelepel BBQ kruiden

Bereiding

  1. Plaats de heat deflector en rooster in jouw Kamado en verwarm deze tot een stabiele temperatuur van ongeveer 110-120°C.
  2. Meng het gehakt, Parmezaanse kaas, paneermeel, knoflook, peterselie, zeezout, zwarte peper en oregano goed door elkaar en draai gelijke balletjes die iets kleiner zijn dan een golfbal. Als je echt precies wil zijn, kan je ze afwegen. Een Moink ball zou ongeveer 50 gram moeten wegen. 
  3. Bestrooi de gehaktballetjes met de BBQ kruiden.
  4. Draai vervolgens om ieder gehaktballetje een half plakje varkensspek en zet dit vast met een cocktailprikker. Plaats de Moink Balls een halfuur in de koelkast om op te stijven. 
  5. Leg het rookhout in de brandende kolen en leg de Moink balls op het rooster boven de heat deflector. Check nu en dan de temperatuur van de Kamado maar open het deksel zo min mogelijk.
  6. Als de Moink balls mooi gekleurd zijn (na ongeveer 30 minuten) bestrijk je ze met BBQ saus.
  7. Laat de Moink balls nog 10 minuten garen en ze zijn klaar om te serveren. Eet smakelijk!